Електро-Захід Електро Захід Українська Русский Polska
E-mail Print PDF
There are no translations available.

Свердловинні насоси ЕЦВ

Спеціальні занурювальні свердловинні насоси ЕЦВ застосовуються для підйому води з глибоких свердловин. При роботі вони повністю або частково занурені в рідину, тому  їх конструкція має певні відмінні риси: циліндрична форма, відповідний до діаметру свердловини малий діаметр насоса - 4 дюйми, це близько 10 см (рідше 3 дюйми).

Використання насосів ЕЦВ також припускає надійну ізоляцію електродвигуна та електроніки від контакту з водою і застосування в конструкції міцних матеріалів - нержавіючої сталі, чавуну, різних полімерів.

Багато моделей оснащені різноманітними системами захисту: від «сухого ходу»; гідроудару; перепадів напруги в мережі; потрапляння у двигун часток грунту і піску. Система плавного пуску забезпечує захист електродвигуна від передчасного зносу.

Як правильно вибрати насос для свердловини

На українському ринку присутня величезна різноманітність свердловинних насосів, представлених як вітчизняними – «Херсонський електромеханічний завод»(м.Херсон), «Азовенергомаш»(м. Бердянськ), так і зарубіжними торговими марками WILO (Німеччина); GRUNDFOS (Данія); CALPEDA, SAER, SPERONI, PEDROLLO, EBARA (Італія); SPRUT (Китай) та ін.

Щоб вибрати оптимальний варіант насоса, треба знати, в яких умовах він буде експлуатуватися. Споживач має врахувати, в першу чергу, робочі параметри: потужність,  продуктивність і напір. Основний показник- потужність, він визначає інші характеристики агрегата і його вартість.

Продуктивність насоса розраховується на основі сумарної витрати води всіх водозабірних точок дому і саду, враховуючи ймовірність їх одночасного включення.

Кількість споживачів

Обсяг споживання води, м3 /год

3-5

2

4-5

4

Наприклад, якщо у невеликому будинку проживає 3-5 чоловік, обсяг споживання води в середньому становить 2 м3/год. Якщо 4-5 чоловік регулярно користуються кількома точками (душ, ванна, унітаз, пральна і посудомийна машини, система поливу та ін.), то витрата води складає близько 4 м3/год.

Для визначення напірної характеристики насоса свердловини потрібно зробити розрахунки. Для цього до висоті будинку в метрах, слід додати 6 м і помножити суму на 1,15 (коефіцієнт втрат насоса у трубопроводі). До отриманого числа додають ще відстань від поверхні землі до води у свердловині (її глибину). Наприклад, якщо висота будинку - 10 м , а глибина свердловини - 30 м , то за формулою ( 10 + 6х1, 15 + 30 ) ми отримуємо напірну характеристику потрібного насоса - 48,4 м.

Якщо джерело водопостачання віддалене від дому, потрібно врахувати, що на 10 м довжини горизонтального трубопроводу втрачається приблизно 1 м напору насоса.

При виборі свердловинних насосів важливий діаметр, який повинен відповідати діаметру свердловини. В основному, на ринку пропонують моделі з діаметром 4 дюйми і лише кілька компаній (EBARA, GRUNDFOS, WELLPUMPS) виробляють тридюймові насоси. Перевага останніх - для їх установки можна пробурити дешевшу свердловину (вартість робіт знижується, в середньому, на 15-20 %).

Необхідно враховувати також дебет свердловини - його вказують у паспорті (кількість води, що визначається в кубометрах на годину або в літрах за секунду). Якщо у свердловину встановлюють потужніший насос і підключають до неї сусідів, то в результаті буде перевищення дебету і забруднення води піском.

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

You are here: News Свердловинні насоси ЕЦВ