Електро-Захід Електро Захід Русский Polska English
e-mail Друк PDF

Туристи та електрика

Ця туристична пам’ятка приймає найбільше відвідувачів – майже 7 млн осіб щорічно відвідують Ейфелеву вежу. Звідси можна помилуватися панорамою нічного Парижа - Ейфелева вежа працює до пізнього вечора. Вартість квитка залежить від вашого віку й рівня, на який хочете піднятися. Ще більше привабливою для туристів вежа стала після ремонту: перший поверх вежі має прозору скляну підлогу, а не звичну металеву.

Сходами вежі можна дістатися тільки до другої платформи, третя платформа доступна за допомогою ліфтів. Загалом, вежа використовує 6,7 гігават електроенергії в рік. Для порівняння, стільки ж споживає містечко з населенням 3 тис.

«Залізна дама», як називають вежу, має найбільше фотографій. Як і всі визначні пам’ятки, вона особливо гарна в нічному світлі. Та Ейфелеву вежу не можна фотографувати вночі. Щоб це зробити, потрібно отримати письмовий дозвіл у компанії SETE, яка займається обслуговуванням вежі. Об’єктом авторського права є не сама вежа, а її нічне освітлення. Тож будь-яке зображення освітленої Ейфелевої вежі можна використовувати тільки з письмового дозволу компанії.

Нове застосування конструкції

Проектуючи вежу, Ейфель займався також розрахунками сили вітру. Інженери повинні були враховувати, що найвища на той час у світі споруда має бути стійкою до вітрових навантажень. А недавно на Ейфелевій вежі встановили вітрові турбіни, які вироблятимуть електроенергію.

Дві вертикальні турбіни, як повідомляють французькі ЗМІ,  встановили на висоті близько 127 метрів від поверхні землі. Висота турбін становить 7 метрів, довжина лопастей – 3 метри. Планується, що турбіни генеруватимуть 10 тис. кВт/год. Такої  кількості електроенергії вистачить, щоб забезпечити перший поверх вежі.

Важливою особливістю цих вітрових турбін є низький рівень шуму. Турбіни практично не виділяються на загальному фоні, адже вони пофарбовані під колір основної металевої конструкції.

Окрім прозорої підлоги та вітрових турбін, було також проведено додаткову екологічну модернізацію вежі. Зокрема, встановлено сонячні колектори та резервуари для дощової води.

Завдяки заміні звичайних ламп на енергозберігаючі та використанню альтернативних джерел електроенергії одна з найвідоміших туристичних пам’яток світу може стати ще й символом більш екологічного управління висотними спорудами такого типу.

За матеріалами з мережі Інтернет

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

You are here: Новини Модернізація Ейфелевої вежі