Електро-Захід Електро Захід Українська Polska English
There are no translations available.

Львівщина також багата на цілющі джерела. Тут розташовані відомі водні курорти Трускавець, Моршин та ін., які за лікувальними властивостями води не поступаються закордонним. Одне з цілющих джерел у Моршині за легендою знаходиться на місці об’явлення Божої Матері і носить назву «Під Матінкою Божою».

Містечко Моршин (Львівська область) розташоване серед прикарпатських заповідних лісів на висоті 340 м над рівнем моря. Це екологічно чистий край, де природа зберегла для людини найчистішу воду.

Письмові згадки про незвичайні властивості Моршинських природних джерел сягають ХV ст. Джерело «Під Матінкою Божою», звідки й сьогодні самопливом виливається «Моршинська», було відкрите наприкінці ХІХ ст. Перші дослідження тутешніх мінеральних природних столових вод були проведені за часів Австро-Угорської імперії. У 1879 році джерело було упорядковане колишнім господарем Моршина Боніфацієм Штиллером.

Історія знаменитого джерела оповита переказами й легендами, які зайвий раз підтверджують унікальність походження цієї води й неординарність її властивостей. Існує давнє повір'я - дітям, які бавилися біля джерела, з'явився образ Божої Матері Марії, яка  запропонувала їм скуштувати воду з джерела. З того часу в народі джерело називають «Під Матінкою Божою».

Під час розвідувальних робіт біля Трускавця у пошуках корисних копалин шукачі натрапили на джерела мінеральних вод. Між іншим, про їх лікувальні властивості місцеві мешканці знали з давніх-давен.

Лікувальні властивості гіркувато-солоної води"Марія"(тепер джерело №1) вперше встановив на початку 19 ст. трускавецький селянин Іван Конів, а вже від нього дізнався про це адміністратор державного маєтку шляхтич Йосиф Міцевський. А поклало початок курортові ще задовго до цього джерело, відоме в народі під назвою "Паршивка". Знаходилося воно в потоці, навпроти теперішнього джерела "Броніслава". Тепер від нього не залишилося й сліду,однак ще у 50-х роках минулого сторіччя була помітна яма від цієї давньої криниці. Спочатку лікували тут сірчаною водою паршивих коней, а пізніше почали лікуватися й люди. Багатші приїздили із своїми ваннами,нагрівали на сонці воду і приймали купелі. Бідніші викопували в землі ями,наповнювали їх цією цілющою водою і так лікувалися.

Лише на початку 19ст. було відкрито ряд інших цілющих джерел, зроблено їх хімічний аналіз. Цікавою є історія,пов'язана з лікувальною водою"Нафтуся",тепер широко відомою у світі. Ділянка землі, де знаходилось первинне джерело під назвою "Нафта", з давніх-давен належала до церковних маєтків. Хто ж міг сподіватися, що корови місцевого пароха з поруч розміщеної плебанії постійно "лікувалися" "Нафтусею", смакуючи її з ночов біля джерела? А спеціалісти протягом 19ст. вважали її звичайною питною водою. 1827 року Й. Міцевський збудував невеличкий стаціонарний дерев'яний будиночок для приймання ванн, що мав 8 кабін, і 4 будиночки для мешкання відпочиваючих, отримавши на це офіційний дозвіл з Відня.Тому цей рік вважають офіційним заснуванням бальнеологічного курорту Трускавець.

Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер

You are here: Home