Електро-Захід Електро Захід Русский Polska English

17 червня у світі відзначають День боротьби з опустелюванням та посухою

Фото з сайту

У всій степовій зоні України відбувається вітрова ерозія: вітри зносять висохлий родючий шар ґрунту та спричиняють пилові бурі. На місці вивітреного чорнозему лишаються пісок та гола порода, і невдовзі українські степи можуть перетворитися на українські пустелі.
“Однією з причин вітрових ерозій та опустелювання степів є занедбані полезахисні насадження. Часто лісосмуги стають місцями самовільного скидання сміття, рубок, потерпають від випалювання стерні на прилеглих полях та умисного вирубування дерев”, - пояснює заступник голови Національного екологічного центру України Олексій Василюк.
Причина такої занедбаності полезахисних лісосмуг – відсутність спеціальної державної служби, яка би опікувалася їхнім станом. У травні 2011 екологи Національного екологічного центру України та працівники Кафедри лісової меліорації та оптимізації лісоаграрних ландшафтів Національного університету біоресурсів і природокористування України надіслали листа у кілька міністерств та відомств з вимогою призначити певну державну службу відповідальною за стан полезахисних лісонасаджень та негайно виправити ситуацію із їхнім нищенням. (http://www.necu.org.ua/zberegty-lisosmugy/)

День боротьби з опустелюванням був проголошений Генеральною Асамблеєю у 1995 році у зв’язку з прийняттям Конвенції ООН по боротьбі з опустелюванням 1994 року. Щоб привернути увагу громадськості до цієї проблеми, державам пропонувалося присвячувати Всесвітній день підвищенню інформованості про необхідність міжнародної співпраці в боротьбі з опустелюванням та про хід втілення Конвенції.

Джерело http://www.regionews.com.ua

Причинами опустелювання «по-українськи» є надзвичайно високий рівень розораності і деградація полезахисних лісосмуг. Попередженням для нас є Олешківські піски на Херсонщині, які давно мають славу найбільшої пустелі Європи.

«По всій степовій зоні процвітає вітрова ерозія: вітри зносять висохлий родючий шар грунту, спричиняючи пилові бурі. А на місці вивітреного чорнозему лишається гола порода. – пояснює Сергій Івко, голова громадської організації «Спілка друзів природи» (м.Токмак, Запорізька обл.). – «Опустелювання» - це не значить, що з пустелі Сахара до нас прийдуть бархани і засиплять наші села. Опустелювання «по-українськи» – це недбале ставлення до нашого чорнозему, на місці якого незабаром лишиться голий пісок».

Степова зона є винятково кліматичним явищем, і така посушлива зона із спекотним літом і тривалими посухами є на кожному з материків. Саме завдяки степовому клімату протягом останніх 9 000 років утворились родючі чорноземи, на місці яких нині розкинулись обширні орні угіддя. Проте без специфічної спепової рослинності чорнозем встрачає струкутуру і починає стрімко деградувати. Таким чином, причинами опустелювання в Україні є високий рівень розораності і деградація лісосмуг.
«Для того, щоб південь України став пустелею достатньо нічого не змінювати ще певний період. Однак невідомо, скільки часу та кропітких зусиль треба буде витратити, щоб відновити землю у майбутньому». – пояснює Григорій Коломицев, експерт НЕЦУ з питань біотичного моделювання, співзасновник проекту з моделювання біорізноманіття BioModel.

Опустелювання - це один з найбільш тривожних світових процесів деградації навколишнього середовища. Воно загрожує здоров’ю та джерелам засобів для співіснування більше 1 млрд. людей. Щороку опустелювання і посуха призводять до втрат сільськогосподарської продукції орієнтовно на суму в 42 млрд. дол США. 75% причин опустелювання в світі складає людська діяльність.

Джерело http://www.fmsc.com.ua

 

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

You are here: Home