Електро-Захід Електро Захід Русский Polska English

Тернопільщину можна без перебільшення вважати краєм замків, джерел і легенд. Вже понад 450 років б’є цілюще джерело на околиці Смиківців Тернопільського району. Чудодійні джерела мають іще кілька сіл Тернопільського району: Ступки, Лучка, Дубівці, Острів, Красівка. Багато людей з вірою і молитвою приходять до цілющого джерела в с. Озерна (Зборівський район) та джерела Богородиці в с. Колодіївка (Підволочиський район). Воду з джерел біля церкви Святої Покрови у Чорткові вважають цілющою. У Чортківському районі джерельні води в селах Улашківці, Лисівці, Слобідка лікують хвороби очей. Вода з джерела «Від Ангела» біля церкви Ікони Казанської Божої Матері (с. Верещаки Лановецького району) лікує хвороби внутрішніх органів. Біля Кременця є джерело в урочищі Божа гора біля села Великі Бережці. Кажуть, що людина, яка тричі скупається у джерелі св. Анни (с. Лішня Кременецького району), цілий рік буде здоровою.

Альбом: Voda

Недалеко від Почаєва, у с. Онишківці Дубенського району Рівненської області, знаходиться Скит святої праведної Анни Свято-Миколаївського Городоцького жіночого монастиря і джерело св. Анни. За переказами, купання в ньому допомагає від багатьох недуг, а також від безпліддя.

Розповідають, що колись на місці джерела стояв храм. Під час татарської навали церква завдяки Божому промислу була збережена: вона увійшла в землю. Через багато років у селі Онишківці збудували нову церкву. Але на тому місці, де стояла попередня, сталося диво. Малі пастушки якось знайшли тут ікону святої Анни. Того дня ціле село зібралося на місці старої церкви, щоб побачити об’явлену ікону. Образ було урочисто перенесено до храму. Але наступного дня ікони в церкві не знайшли — вона дивним чином повернулася на старе місце. Селяни вирішили, що святині не віддали належної шани, тому після відповідного богослужіння ікону вдруге перенесли до сільського храму. Та зранку історія повторилася. Тоді селяни зрозуміли, що праведна Анна сама обрала для себе місце. Збудували там капличку, в якій і зберігалася ікона. На цьому місці пробилися цілющі джерела. Віруючі звідусіль приїжджали сюди, щоб викупатися у святій воді та позбутися недуг. Капличку за радянських часів розібрали і кудись вивезли, а джерела засипали торфом і зверху ще й поклали важкі бетонні плити. У 1991 році жителі Онишківців розчистили засипані джерела, які радянська влада намагалася знищити. Люди розчистили джерело, а плити використали для облаштування басейну, де збирається цілюща вода. Під час проведення хімічного аналізу цієї води в ній виявили високу концентрацію срібла. Вода має стабільну температуру +5 градусів за Цельсієм. Не замерзає навіть у найбільші морози, кажуть місцеві мешканці. Біля джерела збудували кам’яну церкву і колодязь.
Ще одна святиня на Рівненщині — Свято-Троїцький Корецький жіночий монастир, у якому є чудотворна Корецька ікона Божої Матері «Споручниця грішних», часточки мощів Києво-Печерських угодників і монастирська криниця з цілющою водою.

Джерело http://risu.org.ua

Якщо Ви знаєте цікаві історії про цілющі джерела у вашій місцевості, присилайте свої розповіді та фотографії на адресу ТзОВ "ДК Електро-Захід":
79066, вул.Вулецька, 11А, м.Львів,
або 79049, м.Львів, а/с 10466,
або на e-mail: dk-elektro @ ukr.net (без пробілів)
В темі листа зазначити "Цілющі джерела"
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

You are here: Home