Електро-Захід Електро Захід Русский Polska English
e-mail Друк PDF

Досить часто небезпечнішим від стихійного лиха чи аварії стає натовп.
Якщо групу людей охоплює почуття страху, воно миттєво передається іншим і переростає в некерований процес - паніку. В людей різко підвищується емоційність, вони не можуть розумно оцінити свою поведінку та обставини. В такій атмосфері досить комусь одному виявити бажання втекти від небезпеки, як людська маса починає копіювати його дії. Тому найчастіше гинуть не від самої небезпеки, а від страху і паніки, що виникають у натовпі.

Найкраще, на думку рятувальників, намагатися уникати великих скупчень людей. Якою б не була зацікавленість подією, що відбувається, не приєднуйтеся до натовпу. Не привертайте до себе уваги висловлюваннями політичних, релігійних та інших симпатій, ставлення до цих подій, не наближайтеся до груп осіб, які поводяться агресивно.

Основні правила поведінки у місцях великого скупчення людей

  1. При відвідуванні місця передбачуваного скупчення людей заздалегідь вивчіть шляхи можливої евакуації. Зверніть увагу на запасні виходи і маршрути, сходи, паркани, двори, вікна тощо.
  2. Не допускайте відвідування дітьми місць скупчення людей; не залишайте їх без нагляду дорослих. Навчіть дітей основних правил безпеки.
  3. Не стійте біля металевих конструкцій, парканів, стін, до яких можуть притиснути, чи скляних вітрин, що можуть розбитися та поранити осколками скла. Найлегше сховатися від натовпу в кутах залу чи поблизу стін, але звідти складніше добиратися до виходу.
  4. Зверніть увагу на Вашу зовнішність та одяг. Зав’яжіть волосся, по можливості заховайте під головний убір. Взуття та одяг повинні бути зручними. Застебніть блискавки і ґудзики на одязі, закрийте всі кишені, вільні краї шнурків заправте в черевики.
  5. У випадку виникнення паніки, позбавтесь від речей, які заважають вашим рухам,— окулярів, краваток, шарфів. Не беріть у кишені важкі гострі речі, випуклі предмети, від яких можна отримати поранення. Фотоапарат, відеокамера, парасолька теж можуть бути смертельно небезпечними у некерованому натовпі. В екстремальній ситуації небезпечна навіть авторучка або гребінець у нагрудній кишені.
  6. Розрахуйте, куди прямує натовп. Рухайтесь повільно, разом із основним потоком, тримаючи руки зігнутими в ліктях і притискаючи їх до тіла. Якщо з Вами група людей, спробуйте рухатись «клином». Ваше завдання: обдумати шляхи відступу і, побачивши їх, виринути із натовпу. Можна спробувати втекти дворами або під’їздами.
  7. Перетинати натовп потрібно по діагоналі або дотичній. Ні в якому разі не йти проти натовпу. Глибоко вдихніть і розведіть зігнуті в ліктях руки в сторони, щоб грудна клітка не була здавлена​​. Намагайтеся перебувати подалі від високих і товстих людей, або тих, які мають громіздкі предмети чи великі сумки. Не тримайте руки в кишенях, ні в якому разі не нахиляйтеся і не падайте.
  8. Якщо Ви впали, то забудьте про цілісність одягу, сумки, речей. Захистіть руками голову, зігніть ноги і підтягніть до живота. Намагайтеся якомога швидше піднятися по ходу натовпу.При цьому не спирайтеся на руки, їх можуть віддавити або навіть зламати. Якщо встати не вдається, згорніться клубком, захистіть голову передпліччями, а долонями прикрийте потилицю.
  9. При виникненні диму, чадного газу тощо рот та ніс захистіть носовичком, хусткою чи рукавом. При ураженні очей швидко та часто кліпайте ними, щоби сльози скоріше вимили шкідливу речовину.
  10. Вибираючись із приміщення, де палає вогонь, обличчя, голову, відкриті частини тіла прикрийте одягом, бажано мокрим.

 

Найголовніше: при виникненні паніки у місцях масового перебування людей намагайтеся зберігати спокій і здатність тверезо оцінювати ситуацію/

За матеріалами ЗМІ

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

You are here: Новини Правила безпеки у натовпі