Електро-Захід Електро Захід Русский Polska English
e-mail Друк PDF

Як розмістити вимикачі та розетки: поради від "Електро-Захід"

Прокладання кабелів для електропроводки та правильне розміщення розеток і вимикачів є одним із найважливіших питань на етапі проведення будівництва чи ремонту будинку. В майбутньому від цього буде залежати зручність, безпека і функціональність експлуатації приміщення. Якщо раніше вистачало кількох розеток та 1 двохпозиційного вимикача в кімнаті, то зараз, коли кількість техніки і різноманітних електроприладів значно збільшилася, цього буде мало.
Особливості установки розеток і вимикачів
1. Спосіб установки
Проводка у приміщенні може бути виконана відкритим або прихованим способом. Причому в кожній кімнаті варіант її прокладки може мати різний вигляд. Вибираючи вимикачі і розетки, слід врахувати специфіку монтажу електрофурнітури в кожному конкретному місці.
2. Номінальний струм
У всі квартири подається напруга 220 В, з частотою 50 Гц. Для вимикачів освітлення це не грає особливої ​​ролі, а ось щодо розеток слід враховувати, які будуть підключені електроприлади в цій точці. Споживана потужність будь-якого приладу приводитися в паспорті, напруга має стандартне значення. Обчислити при цьому значення споживаного струму легко. Як правило, для квартири при установці більш потужних приладів (електроплита, кондиціонер та ін.) достатньо розеток з номінальним струмом 16 А, що відповідає 3,5 кВт.
Зверніть увагу: для більш потужних електроприладів рекомендується монтувати з автоматами захисту, при цьому до них повинна прокладатися окрема лінія.
3. Ступінь захисту
При виборі розеток слід звертати увагу на індекс IP, який наноситься на корпус виробу. Він характеризує захищеність розетки від твердих фракцій (пилу) - перша цифра;  вологи - друга цифра. При виборі електрофурнітури необхідно орієнтуватися на те, де передбачається її монтувати. Адже оскільки чим вищий ступінь IP, тим ціна її, відповідно, більша.
Стандартні рекомендації в даному питанні такі:  - для житлових кімнат необхідно вибирати розетки з індексом IP53;  - для приміщень з підвищеною вологістю, що мають ризик можливого попадання води (ванна кімната, санвузол або кухня) - з IP56.
4. Форма контактної групи
Розетки бажано вибирати ті, які мають пружини. Вони значно підвищують довговічність контактів, виключають можливість їх розхитування. Найнадійніші контакти виконані з кольорового металу.
5. Ремкомплект
Зверніть увагу, чи є він у продажу, чи ні? В іншому випадку через дрібну несправність доведеться купувати новий вимикач (розетку).

За матеріалами ЗМІ
 

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

You are here: Новини Як правильно розмістити розетки і вимикачі